Vlhkosť v novostavbe

Tešíte sa z vášho nového domu, práve ste sa nasťahovali alebo sa k sťahovaniu ešte len schyľuje? Práve s nástupom zimy vás čaká veľmi dôležitá povinnosť. Správne vetrať.

„Mokrý proces výstavby“ zanecháva v dome vysokú vlhkosť. Aj keď dnes pri rôznych moderných materiáloch má človek pocit, že toľko vody sa do stavby nedostane, opak je pravdou. Zoberte si len tú vec, koľkokrát váš dom počas výstavby zmokol. Voda ide do omietok, do betónu v podlahách, nájdete ju vlastne všade.

Dnes je doba uponáhľaná. Snažíme sa do novostavby nasťahovať čo najkôr. Má to samozrejme aj svoje logické dôvody. Nechceme napríklad platiť nájom a súčasne nemalú čiastku za hypotéku, ktorú si väčšina z nás na výstavbu domu zoberie. V minulosti platilo zlaté pravidlo, že hrubá stavba sa po tom, ako sa dostala pod strechu, nechala jednu zimu vymrznúť. Aj keď sa to nezdá, ale mráz dokázal z múrov naozaj veľa vody vytiahnuť.

Aby sme docielili zdravé prostredie a predišli vzniku plesní, novostavbu musíme dostatočne vysušiť, čo však trvá 2 až 3 roky. Leto až takým problémom nie je, vačšinou máme stále otvorené okná, ak je veľmi teplo, použijeme klimatizáciu. Tá sama o sebe aj keď chladí vysušuje tiež.

Domy na úzky pozemok

Opačná situácia nastáva v zime. Na čo by sme teda, a nielen počas prvých rokov, mali dbať?

SPRÁVNE VETRAŤ

Najlepší spôsob je vetrať nárazovo. Na 10-15 minút otvoríme okná dokorán niekoľkokrát za deň. Možno budete mať pocit, že v dome tak bude potom zima. Ale priestor sa vyhreje naspäť veľmi rýchlo, pretože stavba je vyhriata. Práve neustále vetranie na takzvanú vetračku k veľkej výmene vzduchu neprispieva, tým pádom sa vlhký vzduch z domu neodvádza, ale teplo vám z domu uniká. A tým pádom aj peniaze z vašej peňaženky, lebo ich miniete na kúrenie.

SPRÁVNE KÚRIŤ

Veľa ľudí má zvyk, keď nie sú doma alebo na noc, kúrenie vypínať. Kúrenie určite nevypínajte. Zníženie teploty je častokrát veľmi výrazné. Predstavte si, že nie ste doma 8 a viac hodín, a to prispieva k vyzrážavaniu vlhkosti. O tom, že v konečnom dôsledku nielenže budete mať vlhký dom, ale vaše náklady na kúrenie budú dokonca vyššie. Vypnutím kúrenia dom, nielen interiér ale aj múry, dokážete za pár hodín ochladiť o hodne stupňov. A možno si zo školy pamätáte na pokusy z fyziky s ohrievaním vody. Za pár minút, kým ste dostali vodu do varu, ste minuly podstatne viac energie ako za dlhý čas, počas ktorého ste vodu udržiavali vo vare.

ODVLHČOVAČ

Hlavne v novostavbe sa vám určite oplatí investovať do odvlhčovača. Pokiaľ máte v dome klimatizáciu, väčšina z nich má k dispozícii aj mód odvlhčovania. Ak klimatizáciu nemáte, investícia do odvlhčovača sa vám určite oplatí. Využijete ho nielen v novostavbe, ale častokrát postačí počas upršaných letných dní k tomu, aby spríjemnil pohodu v dome a pocitovo zvýšil teplotu o pár stupňov.

(V teplejších podnebných pásmach kúria takým spôsobom, že zapnú na klimatizácii program odvlhčovanie. Pozn. nášho spolupracovníka.)

VLHKOMER

Vlhkomer by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Aj zo zdravotného hľadiska je vhodné v dome nemať vlhko ale ani príliš sucho. A podľa vlhkomera rýchlo zistíte, či je vlhkosť vo vašom dome optimálna.

NÁBYTOK

Na záver dobrá rada nad zlato. Nábytok nikdy nedávajte tesne k múru, nechajte priestor na cirkuláciu vzduchu za ním, stačí pár centimetrov. A to nielen v novostavbe. Váš dom s vami žije celý čas a potrebuje tak ako vy dýchať. On to robí prostredníctvom múrov. A tak ako vy, keď správne dýchate, sa cítite sviežo a zdravo, tak isto sa bude cítiť aj váš dom. A zdravý dom je bez plesní a vlhkých múrov.

Príjemné prežitie zimy vo vašom novom dome bez vlhkosti a plesní.

Publikované v Rady | Označkované | Vložiť komentár

Ako zvoliť terasové dvere

Keď plánujete výstavbu rodinného domu, snáď ako prvé si predstavíte, ako vychádzate krásnymi dverami na priestrannú terasu. V tomto článku sa preto trochu pozrieme na terasové dvere.

AKÉ DVERE VYBRAŤ?
NA ČO PRIHLIADAŤ PRI ICH VÝBERE?

Dodávateľov okenných výplní je na trhu neúrekom. Je rozumné si vybrať na základe doporučení vašich známych. To však nie je všetko. Stále ešte neviete to,
AKÉ TERASOVÉ DVERE BUDÚ TIE PRAVÉ PRE VÁS?
Prv než si pochodíte dodávateľov, premyslite si pár vecí.
Jednou z najdôležitejších je aj to, či zvolíte otváravé alebo posuvné dvere.

otváravé terasové dvere

OTVÁRAVÉ TERASOVÉ DVERE:

  1. Sú lacnejšie než akékoľvek posuvné.
  2. Potrebujete počítať s voľným priestorom, aby ste dvere mohli pohodlne otvoriť. Cez terasové dvere zvyčajne nesiete aj nejaké pohostenie, preto tento priestor nesmie byť stiesnený.
  3. Kvôli otváraniu dverí do priestoru nemôžete do ich blízkosti umiestniť nábytok, či iné doplnky, ktoré by bránili plynulému prechodu na terasu.
  4. Otváravé dverné krídlo má danú maximálnu šírku, a to z viacerých dôvodov. Kovanie udrží len určitú záťaž.
  5. Príliš široké dverné krídlo by zabralo zbytočne veľa priestoru pri otváraní.
  6. Siete proti hmyzu môžu byť do týchto dverí otváravé aj posuvné.
  7. Okenné rámy trochu narúšajú výhľad do exteriéru.
posuvné terasové dvere

POSUVNÉ TERASOVÉ DVERE:

  1. Je to drahšia verzia terasových dverí. Za posuv (na trhu je viacero systémov) si vždy priplatíte. Je to však elegantné riešenie a určite investíciu neoľutujete.
  2. Keďže je na trhu viacero systémov, treba si pochodiť dodávateľov a vyskúšať, ktorý systém vám najlepšie vyhovuje.
  3. Na priestor sú zhovievavejšie, pretože dverné krídlo odsúvate. Pri zariaďovaní interiéru vás to nelimituje.
  4. Krídlo posuvných dverí môže mať oveľa väčšiu šírku, než je možné u klasických otváravých dverí.
  5. Odporúča sa dať do takýchto dverí bezpečnostné tavené sklo.
  6. Aj v tomto prípade je možné mať siete proti hmyzu.
  7. Veľké sklené plochy opticky zväčšujú obytný priestor. Ponúkajú čisté línie a plynulé prepojenie interiéru a exteriéru.

Tak ktoré si vyberiete?

Publikované v Rady | Označkované , , | Vložiť komentár

Ekologické darčeky? Áno!

Keď vám poviem, prečo som si upratovanie zamilovala, budete sa chcieť zamilovať aj vy. 🙂

Úplnou náhodou som objavila výrobky, ktoré sú unikátne. Ich výnimočnosť tkvie v tom, že vďaka nim na čistenie našich domácností nám stačí iba čistá voda. Bez akejkoľvek chémie rýchlo urobíte aj generálne upratovanie. Viete si predstaviť, že už nebudete nakupovať množstvo chemických čistiacich prostriedkov?

Domy na úzky pozemok

Ruská spoločnosť Greenway prišla na trh s úžasným ekoprojektom, vďaka ktorému nielenže naše domácnosti ľahko, rýchlo a pohodlne vyčistíme, ale hlavne odstránime používanie chemických prostriedkov plných zdraviu ohrozujúcich látok. A toto je benefit, pre ktorý sa výrobky tejto firmy tešia stále väčšej obľube nielen u nás ale aj v celej Európe.

  • Umytie riadu? – Len čistá voda a handrička s obsahom striebra.
  • Umytie a vyleštenie okien? – Len čistá voda a handrička.
  • Umytie auta? – Len čistá voda a handrička.
  • Pranie prádla? – Rozpustné ekologické plátky.
  • Osobná hygiena? – Výrobky obsahujúce častice striebra, ktoré pôsobia antibakteriálne.

Imponuje mi, že výrobky, ktoré sa používajú v kuchyni a na osobnú hygienu, aj hygienu detského telíčka obsahujú nanočastice striebra, vďaka čomu sú dezinfekčné. Unikátne výrobky majú aj unikátne balenia navrhnuté talianskymi dizajnérmi. Utierky/handričky sú vyrobené z mikrovlákna s použitím japonskej nanotechnológie. Každé vlákno je stokrát tenšie než ľudský vlas a je narezané. Hrany narezaných vlákien sú ako škrabky a odstránia aj odolnú nečistotu. Medzery fungujú ako rastlinné kapiláry a pri mokrom použití absorbujú nečistotu a vodu do vnútra vlákna, pri suchom použití vlákno ako magnet pritiahne prach a nečistoty.

Po pár mesiacoch používania týchto výrobkov môžem moje skúsenosti zhrnúť takto:

  • Jednoduché čistenie a dezinfekcia
  • Úspora financií (Skončila som s nákupmi chemických čistiacich prostriedkov.)
  • Úspora financií (Ceny výrobkov sú veľmi priaznivé.)
  • Ochrana zdravia (V domácnosti používam ekologické produkty.)
  • Ekológia – ochrana prírody (Neprodukujem plastový odpad z chemických prostriedkov.)
  • Ušetrený čas (Upratovanie naozaj ide rýchlo.)

Tak čo? Zamilujete sa aj vy? Slobodné rozhodnutie je na každom. Ja som si už vybrala. A som presvedčená, že keď výrobky spoločnosti Greenway vyskúšate, už sa ich nebudete chcieť vzdať. Chcete vyskúšať? Napíšte mi a ja vám vysvetlím, ako sa k výrobkom a ku všetkým informáciám dostanete. Vy si už len budete vyberať podľa vlastného uváženia a tešiť sa z toho, že ste urobili ďalší krok k vašej zdravej domácnosti.

Aj nám v abývame s.r.o. záleží na vašom zdraví a na zdraví našej Zeme. Preto sme sa rozhodli tento projekt podporiť tým, že každému nášmu klientovi k podpisu zmluvy darujeme okrem návrhu interiéru kuchyne alebo kúpeľne od profesionálnej dizajnérky aj BALÍČEK 12 VÝROBKOV zn. Greenway, vďaka ktorým budete čistiť a prať zdravo.

Publikované v Rady | Označkované , , | Vložiť komentár

4 rýchle tipy, ako vyčarujete z úzkej izby vzdušný priestor

Nie vždy je tým najdôležitejším faktorom veľkosť miestnosti v dome alebo byte. Podstatné je, aby každá miestnosť bola praktická a taká „akurát“ na pohodlné bývanie. Ako to urobiť, aby ste sa v nej cítili príjemne? Inšpirujte sa týmito 4 tipmi:

FARBA

Kopírujte prírodu
Aby ste sa cítili príjemne, najtmavšia by mala byť podlaha a strop najsvetlejší. Pri podlahe sa vyvarujte úplne tmavých odtieňov.

Príbuzné farebné tóny
Keď zvolíte príbuzné farebné odtiene, priestor bude pôsobiť jednotne.

Domy na úzky pozemok

Jasné, svetlé farby

  • Steny a strop by mali byť bledej farby.
  • Najlepšia je biela farba, pretože je neutrálna (čokoľvek s ňou skombinujete) a dá vyniknúť dizajnovému prvku (tapeta, obklad). Pôsobí ľahko, prevzdušňuje a zjednocuje priestor. Lepšie odráža svetlo, a tým miestnosť opticky zväčšuje. POZOR: neurobte všetko v miestnosti sterilne biele!
  • Veľmi vhodné sú svetlé odtiene modrej, zelenej, tyrkysovej farby, béžové odtiene, ktoré robia miestnosť opticky priestrannejšiu. Jemné odtiene fialovej, ružovej, žltej a oranžovej zas robia miestnosť svetlejšou.

PODLAHA

Jednotný materiál a farba
Aby dom pôsobil ako jednoliaty celok, je vhodné zvoliť jeden druh podlahy do celého domu a samozrejme v jednej farbe.

Nečleniť, neoddeľovať zóny
Jednotnosť podlahy podporíte aj tým, že medzi miestnosťami nebude podlaha ukončená, predelená lištami. Plynulý prechod medzi miestnosťami opticky celý priestor zväčšuje.

Vzory
Vyvarujte sa veľkým a výrazným vzorom. Úzku miestnosť opticky rozšírite, keď podlahovinu obdĺžnikového tvaru uložíte priečne (na šírku miestnosti).

SVETLO

Okná
Vhodné sú veľké francúzske okná, ktoré dodajú do miestnosti veľa prirodzeného svetla a rozžiaria ju. Navyše prepoja interiér s exteriérom (miestnosť akoby pokračovala), a tým ju opticky zväčšia.

Zrkadlá
Zrkadlá odrážajú prirodzené svetlo a takisto opticky priestor zväčšujú. Efektné sú veľké zrkadlá až po zem, zrkadlá oproti sebe alebo odrážajúci sa zaujímavý prvok v zrkadle. To všetko miestnosť opäť robí opticky priestrannejšou.

Umelé osvetlenie
Netreba zabúdať na vhodné nadizajnovanie umelého osvetlenia. Je potrebné ho urobiť tak, aby takisto pridávalo miestnostiam na priestore aj večer nielen cez deň. Pre toto je výbornou pomôckou naša služba SIMULÁCIA OSVETLENIA.

NÁBYTOK

Tvar a farba
Nábytok by mal mať čisté línie a jednoduché tvary. Zvoľte svetlé odtiene. Nesmie však splývať so stenou.

Veľkosť, množstvo
Vsaďte na nízky nábytok. Minimalizmus sa do menších priestorov veľmi odporúča. Opäť pomôžete tomu, aby aj tá najmenšia miestnosť pôsobila vzdušne a príjemne.

Nábytok na nožičkách
Nábytok na nožičkách (skrinky, komody, sedačky, kreslá, kuchynská linka) opticky zväčšuje priestor, pretože vidíte podlahu pod ním.

Nábytok zavesený
Skrinky, nočné stolíky, spodné skrinky kuchynskej linky zaveste. Budete prekvapení, aké čaro to urobí s priestorom.

A NA ZÁVER

Držte sa zásady menej je viac. Čím menej zapracete priestor, čím menej výrazných farieb v ňom budete mať, tým bude opticky väčší, vzdušnejší a vy sa v ňom budete cítiť ako v raji. Aké jednoduché, že?

Publikované v Rady | Vložiť komentár

7 dôvodov, prečo je výhodné si kúpiť úzky pozemok….

a vďaka tomu ušetriť tisíce eur.

Možno sa práve teraz rozhodujete stavať rodinný dom a kladiete si otázky: Aký dom? Aký pozemok? Ako a kde nájsť miesto, kde sa nám bude dobre bývať? Čo keď nenájdeme pozemok na dom, ktorý chceme? Stále dookola sa točíte a neviete z toho vyjsť.

Domy na úzky pozemok

Je to prirodzené. Stavba domu, a tým aj zmena života celej rodiny, je veľký prelomový krok, ktorý chcete dobre zvážiť.

Možno ste už pár pozemkov obhliadli a na každom vám čosi prekážalo. Aj to je v poriadku. Zmierte sa s tým, že bude treba robiť kompromisy. Neznamená to však, že pozemok s vami nebude rezonovať. Vy si svoj ideálny pozemok viete „vymodelovať“. Stačí si v pokoji premyslieť a spísať, čo od pozemku očakávate. Potom si zvýraznite tie vlastnosti, ktoré rozhodne chcete a potrebujete, aby mal. Vlastnosti, ktoré nie sú nevyhnutné a netrváte na nich, vyškrtnite. Potom s úsmevom vykročte do terénu. Verte, že zrazu tých pre vás vyhovujúcich pozemkov bude omnoho viac.

A práve vtedy sa môže stať, že objavíte miesto, ktoré ste si dovtedy ani nevšimli. A nebojte sa úzkych pozemkov. Ponúkajú viac, než sa vám na prvý pohľad zdá.

Stiahnite si ZDARMA e-book: 7 dôvodov, prečo je výhodné si kúpiť úzky pozemok. Jeho cieľom je inšpirovať vás pri hľadaní pozemku a nasmerovať vašu pozornosť práve na úzke pozemky. Tie sú totiž často prehliadané, a pritom majú niekoľko nezanedbateľných výhod.

Publikované v Rady | Vložiť komentár

Simulácia osvetlenia

Domy na úzky pozemok

Predstavujeme vám novú službu, ktorú sme „ušili“ pre našich klientov.

Pri tvorbe svojho rodinného domu máte jasnú predstavu o jeho dispozícii, aj o tom, aké okná budú v jednotlivých miestnostiach kvôli prenikaniu svetla.

Môže sa však stať, že večer sa vám už priestor nejaví tak útulne ako cez deň. A dôvod?

Nesprávne ste si vymysleli osvetlenie. A práve preto sme vytvorili novú službu – SIMULÁCIU OSVETLENIA.

V čom spočíva?

Priamo na vašej stavbe vám naši odborníci reálne namodelujú svetlá v každej miestnosti tak, aby maximálne spĺňali svoj účel a vaše predstavy.

Aké to má pre vás výhody?

  1. V štádiu inštalácie elektrických rozvodov vám detailne namodeluje náš odborník osvetlenie, a to podľa toho, či a kde potrebujete veľa svetla alebo iba tlmené svetlo alebo svetlo na zvýraznenie dizajnového prvku, ….
  2. Vy iba pomenujete účel jednotlivých miestností a rozmiestnenie nábytku. Ostatné je už na našich odborníkoch. Urobia vám reálnu simuláciu osvetlenia a vy už v tomto štádiu výstavby sa tešíte na to, keď si večer rozsvietite vo svojom novom domčeku a budete si vychutnávať pohodičku.
Publikované v Naše služby, Plánovanie, Rady | Jeden komentár

Aké služby vám ponúkame

Domy na úzky pozemok

Veľmi dobre si uvedomujeme, že s výstavbou rodinného domu súvisí množstvo ďalších vecí, ktoré je potrebné zvládnuť.

Naším krédom je uľahčiť vám celý tento proces. Takže okrem vypracovania projektovej dokumentácie a samotnej výstavby rodinného domu vám zabezpečíme aj napr. vybavenie stavebného povolenia, služby interiérového dizajnéra či záhradného architekta ,…

Viac si o všetkých službách môžete prečítať TU.

Keďže sa neustále zamýšľame nad tým, ako ešte zvýšiť komfort ponúkaných služieb, pripravili sme pre vás novú službu. Je ňou SIMULÁCIA OSVETLENIA. Onedlho vám vysvetlíme, v čom je táto služba pre vás výhodná.

Publikované v Naše služby, Plánovanie | Vložiť komentár